Децата на Поломието

 

    Всяка година, в последната събота на месец Май, в района на Национален археологически резерват „Скални църкви при село Иваново”,  се организира събитие наречено „Децата на Поломието – празник под манастира”. Преди началото на тържеството, жителите на община Иваново поднасят цветя пред паметниците на загиналите във войните за национално обединение и защита на отечеството като част от честванията на 100 години от Балканските войни в област Русе, която се провежда в рамките на държавните чествания на важната годишнина.

Празникът започва в  10ч. сутринта с гръм на черешово топче. Областният управител и кмета на общината поздравяават присъстващите и участниците на празника с пожелание да продължават да пазят така добре своите обичаи. 

Традиционно на този ден се организират  конкурси за най-добро местно ястие, за баници и за пити.  За децата на община Иваново се прави специална сцена, на която да пеят и танцуват. Докато момичетата и момчетата се изявяват на сцената, техните майки и баби показват ястия, типични за този край:  зимен и летен прясол, млечни каши, къпани баници, пълнени чушки с боб, лангитки.  Мъжете кулинари пък показват своите умения на  традиционното чеверме.  За празника се освещава и курбан, от който могат да опитат всички.   
 
Допълнителна атракция е и дегустацията на мед, произведен в Поломието. По-смелите гости могат да се спуснат с кану по река Русенски лом. По традиция на празника гостуват известни наши изпълнители - певци и танцови състави.